Μάθετε τα πάντα για τους φακούς επαφής
Aπαντήσεις από το απλό ερώτημα τι είναι οι φακοί επαφής, οδηγίες χρήσης, καθώς και συμβουλές για την οφθαλμική σας υγεία.
Φακοί επαφής, τι είναι;
Οι φακοί επαφής είναι δίσκοι οι οποίοι εφαρμόζουν στα μάτια με σκοπό την διόρθωση της όρασης. Παρουσιάζουν ραγδαία εξέλιξη ενώ οι χρήστες τους ανά το παγκόσμιο αυξάνονται συνεχώς λόγω των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν σε σύγκριση με τα γυαλιά, ενω και το κόστος τους έχει μειωθεί σημαντικά. Η όρασή με φακούς επαφής είναι καλύτερη από ότι με τα γυαλιά διότι οι φακοί παρέχουν ευρύτερο πεδίο όρασης που δεν εμποδίζεται από το σκελετό, επίσης δεν προκαλούν πρισματική εκτροπή όπως τα γυαλιά, παρέχουν καλύτερη περιφεριακή όραση διότι οι φακοί κινούνται πάντοτε μαζί με το μάτι παραμένοντας στο σωστό κέντρο. Παρέχουν φυσική εμφάνιση χωρίς το μάτια να δείχνουν μεγαλύτερα ή μικρότερα απ ότι είναι στην πραγματικότητα, επιτρέπουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό χωρίς το φόβο τραυματισμού από την θραύση των γυαλιών οράσεως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απροβλημάτιστα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, και γενικότερα συμβάλλουν ώστε ο χρήστης να βλέπει καλά, να αισθάνεται καλά, και κατ επέκταση να φαίνεται καλά.
Πώς ανακαλύφθηκαν οι μαλακοί φακοί επαφής;
Απάντηση...
Οι μαλακοί φακοί επαφής οφείλουν την ανακάλυψη τους στον Τσέχο χημικό Ότο Βιχτέρλε το 1959. Ο Βιχτέρλε ήταν μέλος του Τσέχικου κοινοβουλίου με Δημοκρατικές απόψεις και αρχές, οι δημοκρατικές του απόψεις αποτέλεσαν αιτία να εκδιωχθεί από το κοινοβούλιο το 1961 και η συνταγή της ανακάλυψης του να πωληθεί από το Τσέχικο κράτος σε Αμερικάνικη εταιρεία. Ο Ότο Βιχτέρλε δυστυχώς δεν πήρε το παραμικρό χρηματικό ποσό από το Τσέχικο κράτος για την πώληση της ευρεσιτεχνίας του. Πέθανε τον Αύγουστο του 1988. Στην αναγγελία θανάτου του η πρώτη σε πωλήσεις Αμερικάνικη εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ έγραψε: "Η εφεύρεσή του Τσέχου Ότο Βιχτέρλε εξελίχθηκε σε μια διεθνή επιχείρηση τζίρου πολλών δισεκατομμυρίων"
Τι κερδίζουν οι χρήστες φακών επαφής;
Απάντηση...
Όσοι έκαναν το "βήμα" μετάβασης από τα γυαλιά στους φακούς επαφής, μπορούν πλέον να διαλέγουν γυαλιά ηλίου χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν αυτά επιδέχονται αλλαγές για να ενσωματώνουν διορθωτικούς φακούς ή όχι. Μπορούν να στέκονται στην βροχή χωρίς να χρειάζονται «υαλοκαθαριστήρες». Μπορούν να επιδοθούν σε αθλήματα, χωρίς το φόβο ότι τα γυαλιά οράσεως που φορούν ίσως σπάσουν. Απαλλάχθηκαν από το βάρος που γλιστρά συνέχεια από την μύτη τους, που θολώνει, «χαλαρώνει» και δημιουργεί κινδύνους σπασίματος ή λυγίσματος ενώ άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι βελτίωσαν αισθητικά την εμφάνισή τους.
Θέλω να βάλω φακούς, όμως δεν έβαλα ποτέ πριν. Τι πρέπει να κάνω;
Απάντηση...
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο ή οπτικό/οπτομέτρη, ο οποίος αφού λάβει το ιστορικό σας, θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, και θα διαπιστώσει εάν κλινικά είστε σε θέση να φορέσετε φακούς επαφής. Αν σας κρίνει κατάλληλους τότε θα ακολουθήσει δοκιμαστική εφαρμογή με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, όπου και όταν αυτές χρειάζονται, και φυσικά θα σας εκπαιδεύσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο για την ορθή και ασφαλή χρήση φακών επαφής. Πάντοτε όμως θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του.
Είναι ασφαλής η χρήση των φακών επαφής;
Η ασφαλής ή μη χρήση φακών επαφής εξαρτάται από εσάς. Εάν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή και του οφθαλμίατρου ή οπτικού σας, τους αντικαθιστάτε πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πλένετε-στεγνώνετε καλά τα χέρια σας προτού έρθετε σε επαφή με τους φακούς τότε οι πιθανότητες μολύνσεων περιορίζονται σημαντικά. Μελέτες που συχνά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας δυστυχώς αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιεί φακούς επαφής δεν τηρεί το πρωτόκολλο ορθής χρήσης.
Πώς εφαρμόζονται και πώς αφαιρούνται οι φακοί επαφής;
Απάντηση...
Εφαρμογή φακών επαφής.
1) Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας µε σαπούνι και στεγνώστε τα πολύ καλά με καθαρή πετσέτα, βγάλτε το φακό επαφής από την θήκη του.
4) Τοποθετήσετε το φακό επαφής στο μάτι σας, βγάλτε το δάχτυλο σας και αφήστε το βλέφαρο σας, ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας. Ο φακός θα έρθει και θα σταθεροποιηθεί στο κέντρο του ματιού σας. Μπορείτε επίσης να βάλετε τον φακό αµέσως επάνω στον κερατοειδή. Για να το πετύχετε, κοιτάξτε εστιάζοντας τον φακό και απαλά τοποθετήστε τον στο κέντρο του µατιού σας.
Αφαίρεση µαλακών φακών επαφής.
1) Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και στεγνώστε τα πολύ καλά με καθαρή πετσέτα.
2) Κατεβάστε το φακό επαφής προς το λευκό τμήμα του ματιού με το δάκτυλο σας, πιέστε απαλά το φακό ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα και σηκώστε τον έξω από το μάτι σας.
Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίστανται οι μαλακοί φακοί επαφής;
Απάντηση...
Οι φακοί επαφής έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χρήσης. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής θα πρέπει να αντικαθίστανται σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζονται καμία συντήρηση και μετά την χρήση τους πετάγονται. Οι εβδομαδιαίοι, οι δεκαπενθήμεροι, και οι μηνιαίοι, όπως το λέει και η ονομασία τους είναι φακοί επαφής οι οποίοι θα πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε εβδομάδα κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα αντίστοιχα. Χρήζουν διαδικασία καθαρισμού απολύμανσης και φύλαξης. Η ωφέλιμη διάρκεια χρήσης συνήθως αναγράφετε επάνω σε κάθε κουτί φακών επαφής, εάν δεν είστε σίγουροι ή δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αναγραφή αυτή συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο ή οπτικό η εναλλακτικά επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του κατασκευαστή των φακών επαφής που χρησιμοποιείτε. ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που προδιαγράφονται ακόμα και όταν δεν παρουσιάζουν εμφανή σημεία φθοράς. Αυτό έχει σχέση με την "γήρανση" των υλικών με τα οποία είναι κατασκευασμένοι οι φακοί επαφής, οπότε χάνοντας τις ιδιότητες τους δεν επιτρέπουν την σωστή οξυγόνωση του οφθαλμού, επίσης η επιφάνεια τους χάνει την λεία υφή την οποία είχαν όταν ήταν καινούριοι, έτσι αρχίζει και δημιουργείτε τριβή μεταξύ των φακών επαφής και των οφθαλμών σας με αποτέλεσμα την δυσάρεστη αίσθηση της τριβής και τους ερεθισμούς. Αξιοσημείωτο επίσης είναι οτι χάνοντας οι φακοί επαφής τις ιδιότητες τους ευνοούν την εισδοχή μικροοργανισμών και την ανάπτυξη μικροβίων τα οποία με την σειρά τους μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των οφθαλμών σας.ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ