Εκλογές 2012: Μάθε που ψηφίζεις. Oι σταυροί προτίμησης


Λίγοι πριν τις κρίσιμες εκλογές 2012 όσοι ψηφοφόροι δεν έχουν μάθει ακόμα πού ψηφίζουν πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ακόμα, πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκαιρη μετακίνησή τους. Κάθε ψήφος συμβάλλει στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν: Οσοι εκλογείς, στις τοπικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) είχαν ζητήσει μεταδημότευση για να μπορούν να είναι υποψήφιοι σε δήμο διαφορετικό απ' αυτόν, στα δημοτολόγια του οποίου ήταν γραμμένοι, να ελέγξουν έγκαιρα σε ποιου δήμου τους εκλογικούς καταλόγους φέρονται ΤΩΡΑ γραμμένοι και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν. Για πληροφορίες και βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.33.02.411 και 210.33.01.106.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από την ιστοσελίδα «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm) υπάρχει ενημέρωση για τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζει ο καθένας.
Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, δηλαδή, όλοι όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1994 - 31/12/1994.
Τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα
Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα προσκομίζουν το διαβατήριό τους.

Αν πρόκειται για στρατιωτικούς και γι’ αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, η αναγνώρισή τους γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Τα εκλογικά βιβλιάρια έχουν καταργηθεί και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται βάσει του ειδικού εκλογικού αριθμού, που είναι ατομικός και μοναδικός.
Οι εκλογείς προσέρχονται στοεκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας - ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.

Μετά ο εκλογέας οφείλει να αποσυρθεί στον ξεχωριστό χώρο με τρόπο που να μην τον βλέπουν και εκεί κλείνει μυστικά το ψηφοδέλτιο της εκλογής του μέσα στο φάκελο, που του έχει παραδοθεί. Στη συνέχεια κολλάει το φάκελο, επιστρέφει και το δείχνει στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και στους άλλους που παρίστανται, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής και ύστερα το ρίχνει στην κάλπη.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο.

Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούμε να βάλουμε

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς.
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
  • Όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Ανάλογα με τον αριθμό των ετεροδημοτών μπορούν να συσταθούν αμιγή ή μεικτά εκλογικά τμήματα.

Αμιγή εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών που προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλος.

Μεικτά εκλογικά τμήματα συνιστώνται, όταν ο αριθμός των ετεροδημοτών από διάφορες βασικές εκλογικές περιφέρειες είναι μικρός.

Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών προερχόμενων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.

Αριθμός εδρών και σταυρών ανά εκλογική περιφέρεια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΕΔΡΕΣΣΤΑΥΡΟΙ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΕΔΡΕΣΣΤΑΥΡΟΙ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ12

ΚΙΛΚΙΣ31
Α" ΑΘΗΝΩΝ174
ΚΟΖΑΝΗΣ52
Β" ΑΘΗΝΩΝ424
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ42
ΑΙΤ/ΝΑΝΙΑΣ83
ΚΥΚΛΑΔΩΝ31
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ31
ΛΑΚΩΝΙΑΣ31
ΑΡΚΑΔΙΑΣ31
ΛΑΡΙΣΗΣ83
ΑΡΤΗΣ31
ΛΑΣΙΘΙΟΥ21
ΥΠ. ΑΤΤΙΚΗΣ123
ΛΕΣΒΟΥ31
ΑΧΑΙΑΣ93
ΛΕΥΚΑΔΟΣ11
ΒΟΙΩΤΙΑΣ42
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ52
ΓΡΕΒΕΝΩΝ11
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ52
ΔΡΑΜΑΣ31
ΞΑΝΘΗΣ31
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ52
Α" ΠΕΙΡΑΙΩΣ62
ΕΒΡΟΥ42
Β" ΠΕΙΡΑΙΩΣ83
ΕΥΒΟΙΑΣ62
ΠΕΛΛΗΣ42
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ11
ΠΙΕΡΙΑΣ42
ΖΑΚΥΝΘΟΥ11
ΠΡΕΒΕΖΗΣ21
ΗΛΕΙΑΣ62
ΡΕΘΥΜΝΗΣ21
ΗΜΑΘΙΑΣ42
ΡΟΔΟΠΗΣ31
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ83
ΣΑΜΟΥ11
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ11
ΣΕΡΡΩΝ72
Α" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ164
ΤΡΙΚΑΛΩΝ52
Β" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ72
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ52
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ52
ΦΛΩΡΙΝΗΣ21
ΚΑΒΑΛΑΣ42
ΦΩΚΙΔΟΣ11
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ52
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ31
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ21
ΧΑΝΙΩΝ42
ΚΕΡΚΥΡΑΣ31
ΧΙΟΥ21
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ11







ΣΥΝΟΛΟ300


Πηγή: http://ola-e-tipota.blogspot.com/2012/05/2012_05.html#ixzz1tzt11qAR