Οι δουλειές της άνοιξης


Μην τρομάζεις όμως. Δεν είναι τόσο τρομερό όσο ακούγεται. Χρειάζεσαι οργάνωση και καλή διάθεση -που βοηθά στα πάντα έτσι κι αλλιώς. Εδώ θα βρεις συμβουλές και για τα δύο. Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή... άνοιξη.

Βάλε πρόγραμμα: Πρώτα πρώτα σκέψου ότι όλα όσα έχεις να κάνεις δεν γίνονται σε μια μέρα, οπότε φρόντισε να καταγράψεις τις δουλειές και να τις οργανώσεις ανάλογα με το γενικότερο πρόγραμμα του χρόνου σου. Και για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα θα σου θυμίσουμε ότι δεν σε παρακολουθεί κανείς, ούτε και βαθμολογείσαι από το πόσο γρήγορα θα τα κάνεις όλα. Μέσα στην τρέλα που ζούμε όλοι καθημερινά, πρώτο μέλημά σου να είναι να βρεις τρόπους να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Βασική προϋπόθεση -και- για την  ανοιξιάτικη φασίνα είναι οι σωστές  προμήθειες σε καθαριστικά και βοηθητικά αντικείμενα. Μην ξεχαστείς! 
Βασική προϋπόθεση -και- για την ανοιξιάτικη φασίνα είναι οι σωστές προμήθειες σε καθαριστικά και βοηθητικά αντικείμενα. Μην ξεχαστείς!
Εξασφάλισε προμήθειες: Στη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας, εκτός από τα συνηθισμένα εφόδια, φρόντισε να συμπεριλάβεις τα απαραίτητα καθαριστικά, σφουγγαράκια, ξεσκονόπανα, σακούλες, θήκες και ο,τιδήποτε άλλο τσεκάρεις ότι θα χρειαστείς για την ανοιξιάτικη φασίνα.

Μάζεψε τα μάλλινα ρούχα: Άνοιξε τις ντουλάπες σου και προετοιμάσου για την αλλαγή της σεζόν. Βγάλε όλα τα ρούχα από μέσα, αλλά αυτή φορά ένα ένα και καθώς τα βγάζεις ξεχώρισέ τα σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτά που σου κάνουν, φοράς και θα κρατήσεις για τον επόμενο Χειμώνα, σε αυτά που είναι σε καλή κατάσταση αλλά ή δεν σου κάνουν ή τα έχεις βαρεθεί και θα δωρίσεις σε κάποιον άλλο και σε αυτά που έχουν "φάει τα ψωμιά τους" και θα πεταχτούν. Όσα κρατήσεις, κοίταξε να είναι καθαρά ώστε να αποθηκευτούν στην καλύτερη κατάσταση και φρόντισε να έχεις προμηθευτεί τα κατάλληλα αντισκωρικά προϊόντα τόσο για εκείνα που θα διπλώσεις όσο και για όσο κρεμάσεις.

Βγάλε τα ανοιξιάτικα: Αφού έχει ολοκληρωθεί το προηγούμενο βήμα, οι ντουλάπες σου είναι έτοιμες να δεχτούν την πιο ελαφριά εποχιακή γκαρνταρόμπα. Κινήσου με τον ίδιο τρόπο, αλλά αντίστροφα. Αρχικά, αφού βγάλεις τα ρούχα από όπου τα είχες αποθηκεύσει, πρέπει να τα αερίσεις, ή και να πλύνεις όσα κρίνεις ότι το έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια και πάλι ένα ένα ξεκαθαρίζεις τι θα κρατήσεις και τι όχι. Μη γεμίσεις την ντουλάπα με άχρηστα πράγματα που θα μπορούσαν, μάλιστα, να φανούν τόσο χρήσιμα σε κάποιον άλλο.

Για να μην πονοκεφαλιάζεις κάθε φορά  μπροστά στην ντουλάπα σου,  εκμεταλλεύσου την ανοιξιάτικη  καθαριότητα για να βάλεις σε  σειρά τα ρούχα σου γενικότερα.  
Για να μην πονοκεφαλιάζεις κάθε φορά μπροστά στην ντουλάπα σου, εκμεταλλεύσου την ανοιξιάτικη καθαριότητα για να βάλεις σε σειρά τα ρούχα σου γενικότερα. 
Η άνοιξη είναι η κατάλληλλη εποχή  για τη συντήρηση των κλιματιστικών. 
Η άνοιξη είναι η κατάλληλλη εποχή για τη συντήρηση των κλιματιστικών.
Βάλε τις δουλειές σου σε πρόγραμμα,  ζήτα βοήθεια όπου χρειάζεσαι και μόλις τελειώσουν όλα, πες ένα μεγάλο   Μπράβο  στον εαυτό σου. Το αξίζεις!

Βάλε τις δουλειές σου σε πρόγραμμα, ζήτα βοήθεια όπου χρειάζεσαι και μόλις τελειώσουν όλα, πες ένα μεγάλο "Μπράβο" στον εαυτό σου. Το αξίζεις!
Τέλος τα παπλώματα: Μάζεψε τα παπλώματα, τις κουβέρτες και τα φανελένια σεντόνια που τυχόν έχεις για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τώρα θα χρειαστείς πιο δροσερά βαμβακερά σετ και λεπτές ανοιξιάτικες κουβερτούλες. 

Κατέβασε τις κουρτίνεςΜία από τις εργασίες τις εποχής είναι το καθάρισμα των κουρτινών. Αν είσαι από τις τυχερές -ή προνοητικές- που έχουν αγοράσει κουρτίνες από ύφασμα που δεν χρειάζεται σίδερο τις πλένεις στο πλυντήριό σου, τις κρεμάς αμέσως στο κουρτινόξυλο, στεγνώνουν εκεί σε χρόνο μηδέν και είσαι έτοιμη. Αν πάλι όχι, ετοιμάσου για πολύ σίδερο... Εκτός βέβαια και αν τις δίνεις έξω για επαγγελματικό πλύσιμο και σιδέρωμα, οπότε αλλάζει το πράγμα.

Η ώρα των χαλιών: Αυτός είναι, βέβαια και ο κατάλληλος καιρός για να σηκώσεις τα χαλιά. Εδώ έχεις τρεις επιλογές. Ή να τα πλύνεις μόνη σου ή να τα δώσεις έξω ή να φέρεις ειδικό συνεργείο στο σπίτι σου.Στην πρώτη περίπτωση η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις νερό και ξύδι για τον καθαρισμό των χαλιών, αλλά να φροντίσεις να στεγνώσουν πολύ καλά πριν αποθηκευτούν για να μην καταστραφούν από την υγρασία. Άρα βασική προϋπόθεση είναι να έχεις χώρο όπου θα μπορείς να τα κρατήσεις απλωμένα για 1 ή δύο μέρες και φυσικά... ο ήλιος! Στις άλλες δύο περιπτώσεις οι κινήσεις σου είναι ευνόητες. Όσον αφορά στην αποθήκευση, αν μεν έχεις χώρο στο σπίτι, στην αποθήκη ή σε κάποιο πατάρι όπου μπορείς να τα κρατήσεις μέχρι τον επόμενο χειμώνα, έχει καλώς. Φρόντισε μόνο να έχεις προμηθευτεί τις κατάλληλες σακούλες αποθήκευσης και τα ανάλογα αντισκωρικά για την ασφάλειά τους. Αν όχι, υπάρχουν ειδικές εταιρείες που εκτός από τον καθαρισμό, αναλαμβάνουν και τη φύλαξη των χαλιών σου. Ενημερώσου.

Γενική καθαριότητα: Σίγουρα καθαρίζεις το σπίτι σου τακτικά, αλλά αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη για μια πιο γενική καθαριότητα. Είτε μόνη, είτε με τη βοήθεια κάποιας κυρίας που καθαρίζει για επάγγελμα, διάλεξε μια μέρα της εβδομάδας που δεν θα έχεις τίποτα άλλο να κάνεις και αφιέρωσέ την σε αυτή και μόνο. Σήκωσε τα πάντα από τη θέση του και γυάλισέ τα. Από τα ντουλάπια της κουζίνας και τις οικιακές συσκευές μέχρι τις βιβλιοθήκες και τους τοίχους όλου του σπιτιού. Θυμήσου ότι όσο πιο βαθιά είναι η γενική καθαριότητα τόσο πιο εύκολα είναι να τη διατηρήσεις όλο τον χρόνο.

Βγες έξω: Και με αυτή την προτροπή δεν εννοούμε να βγεις να διασκεδάσεις, αλλά να αρχίσεις να ζεις τον έξω χώρο του σπιτιού σου, όποιος και αν είναι αυτός. Είτε έχεις μια μικρή βεράντα, μεγαλύτερο μπαλκόνι ή κήπο,τώρα είναι ο καιρός να τα συμμαζέψεις για να τα απολαύσεις για τους επόμενους πέντε μήνες -τουλάχιστον. Ξεσκέπασε τα έπιπλα, πάρε ένα λούστρο για να φρεσκάρεις, ετοίμασε τα μαξιλάρια και -γιατί όχι- τις ομπρέλες και τις τέντες. Στην ίδια κατηγορία βάλε και τη φροντίδα των φυτών σου. Αν δεν μπορείς μόνη σου να τα καταφέρεις ζήτα τη βοήθεια κάποιου φίλου που γνωρίζει ή κάποιου επαγγελματία κηπουρού.

Τσέκαρε το κλιματισμό: Εν όψει θερμότερων μηνών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ελέγξεις τα κλιματιστικά σου. Αλλαγή φίλτρων και η ετήσια συντήρηση πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα άμεσα.

Ξεφορτώσου τα περιττά: Με τη λογική που περιγράψαμε στο βήμα που αφορά τις ντουλάπες, κάνε το ίδιο σε ευρύτερη κλίμακα. Όσο καθαρίζεις και βγάζεις πράγματα από τις θέση τους, έλεγξε καλά αν τα χρειάζεσαι πραγματικά. Αν ναι, καθάρισέ τα και ξαναβάλ' τα στη θέση τους. Αν όχι όμως, πέταξέ τα. Ή αν είναι σε καλή κατάσταση, χάρισέ τα. Ελάφρυνε το σπίτι σου, αλλά και τη... μέση σου για τις επόμενες καθαριότητες.

Ζήτα βοήθεια: Εντάξει, οι δουλείες του σπιτιού είναι βασική αρμοδιότητα της νοικοκυράς αλλά δεν είπε ποτέ κανείς ότι οι υπόλοιποι ένοικοι ενός σπιτιού απαγορεύεται να βοηθούν. Αντίθετα μάλιστα. Για τον λόγο αυτό, δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσεις -για να μην πούμε "αναθέσεις"- κάτι και στους υπόλοιπους. Ξεκίνα από τα προσωπικά αντικείμενα του καθενός και προχώρα αναλόγως.

Γιόρτασέ το: Όταν τα πάντα τελειώσουν, χάρισε λίγες στιγμές ξεκούρασης στον εαυτό σου και δώσε του τα εύσημα που του αναλογούν. Άνοιξε ένα μπουκάλι κρασί και χαλάρωσε στην αγαπημένη σου γωνιά, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική, ή κάνοντας ότι άλλο σε ευχαριστεί. Το καλύτερο θα ήταν να έχεις και παρέα, αλλά αν δεν βολέψει, μην σε πτοήσει... Χαμογέλασε στον καθρέφτη και πες στον εαυτό σου ένα μπράβο. Σου αξίζει. 
από www.tampouloukia.gr

womenonly